Close up coding

Hoe voorkomt u dataverlies en wat kost dataverlies voor uw bedrijf? Dit zijn hele belangrijke punten. Ieder bedrijf zal ooit te maken krijgen met dataverlies. Dit kost voor veel bedrijven de omzet. Benieuwd hoe u dit kunt voorkomen of bent u nieuwsgierig naar de oorzaken en oplossingen van dataverlies? Blijf lezen!

Oorzaken

  • Hard- en softwareproblemen

Elk apparaat kan kapot gaan. Als de harde schijf van de laptop crasht en er geen back-up is van uw bestanden, is de kans groot dat u uw bestanden nooit meer terug zal zien.  Ook softwareproblemen zijn volgens het onderzoek één van de meest voorkomende oorzaken van dataverlies. Denk daarbij aan een softwarepakket dat beschadigd raakt, waardoor u niet langer toegang heeft tot de bestanden die u heeft gemaakt met behulp van de software.

  • Fouten door de mens

Niet alleen technische mankementen zijn de oorzaak van dataverlies. In het onderzoek zien we dat ook fouten door menselijk handelen kunnen leiden tot verlies van data of downtime van een server. 20% van de gevallen van dataverlies veroorzaakt wordt door niet opzettelijk handelen van mensen. Neem dus een werknemer een met ”gezond” verstand!. Een werknemer die per ongeluk reageert op een phishing mail. Tja, dat kan nu eenmaal gebeuren. Opvallend is dat 10% veroorzaakt wordt door opzettelijke sabotage van werknemers. Dat zijn dus medewerkers die bewust een actie ondernemen met dataverlies als gevolg.
Kortom: het is noodzakelijk om actie te ondernemen en te kijkeh welke data recovery en back-upmogelijkheden de gevolgen van menselijk handelen kunnen beperken.

  • Rampen

Tot slot hebben we ook nog de natuurrampen waar zowel mensen en hard- en software weinig invloed op hebben. Wat gebeurt er met uw data in het geval van zo’n ramp? Uw data kan verloren gaan. Het is belangrijk om ook hier over na te denken en uw organisatie daarvoor in te dekken door bijvoorbeeld meer geld voor op zij te leggen. Dit geld overigens ook voor de andere oorzaken.

Oplossingen

Data back-uppen

Iedereen weet het. Het is belangrijk om een back up te maken van je data. Maak regelmatig – minimaal één keer per week een back-up van je belangrijkste gegevens. Denk dan bijvoorbeeld aan je e-mail en documenten. Data die af en toe bijgewerkt worden moeten worden, zoals persoonlijke foto’s en video’s, hoef je minder vaak te back-uppen. Maak er dan een gewoonte van om dit direct te doen wanneer er nieuwe bestanden bij zijn gekomen. Bij Boxxpro maken wij dagelijks ook gebruik van back- ups. Wij gaan uitermate vertrouwelijk om met onze gegevens, en niet alleen met die van ons maar ook van de klanten.

NAS

Een NAS wordt steeds populairder in thuisnetwerken. Een nas is simpel gezegd een volwaardige fileserver. Nas staat voor Network Attached Storage. Doordat data op een NAS wordt bewaard in plaats van op een lokale pc, zijn de bestanden door alle computers en apparaten  in het netwerk te gebruiken. Veel NAS’en hebben een eigen bescherming tegen dataverlies in de vorm van RAID. Als er in dat geval een harde schijf uitvalt, nemen de andere schijven het over en blijft je data intact. Dat komt doordat de data over meerdere harde schijven verspreid worden, inclusief extra gegevens. Zo kunnen de gegevens van een uitgevallen harde schijf weer opgebouwd worden. Let wel op dat je RAID niet als back-up moet beschouwen, in de zin dat het een back-up is van de gegevens op de NAS en je gegeven alleen op je NAS hebt staan. RAID zorgt er enkel voor dat de data op de NAS beschikbaar blijft als er een schijf uitvalt.

Linux

Er zijn diverse redenen om Linux te gebruiken, een daarvan is  ‘disaster recovery’. Wanneer Windows volledig gecrasht is, kan een aanwezige Linux-installatie uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door te kijken op de harde schijf en in de bestandsstructuur. Ook kun je via Linux het eerder genoemde Macrium Reflect gebruiken om een image terug te zetten. En in geval van nood kun je Linux ook gebruiken om de belangrijkste bestanden te kopiëren, als je de Windows-installatie als verloren beschouwt.